HERBRUIKBARE BEKERS

Huur en aankoop van herbruikbare plastic bekers in België en Nederland

MAIL : FRE@BEEYO.BE

Waarom kiezen voor de herbruikbare beker?

Voor elk cultureel evenement betekent de praktijk van een beker voor eenmalig gebruik, één beker per drankje, een aanzienlijke afvalproductie. Voor grote evenementen zoals festivals wordt dit zelfs enorm, zij produceren met name tientallen tonnen afval.

We consumeren en dan gooien we weg, we consumeren opnieuw en we gooien weer weg, enzovoort …

Evenzo voor familiefeesten thuis of elders, zijn de gewoonten hetzelfde. Voor verjaardagen, avonden met vrienden, … gebruiken we wegwerpbekers die de vuilbakken overspoelen zonder na te denken over de gevolgen voor het milieu, voor de productie, voor het transport, voor de recyclage …

Deze wegwerpbekers zijn niet recycleerbaar.

Dus zonder een einde te maken aan deze praktijk, blijven we onze leefomgeving toedienen van afval dat constant moet worden verwerkt. De ecologische afrekening is desastreus.

Herbruikbare bekers

Een burgerhandeling

Handelen voor het behoud van het milieu met eenvoudige handelingen is de plicht van ieder van ons.

%

STOP afval !

De som van alle individuele inspanningen kan positieve effecten hebben op het milieu. Dus als ieder van ons een wegwerpbeker vervangt door een herbruikbare beker, elimineren we uiteindelijk de productie van wegwerpgoederen. Als iedereen een herbruikbare beker gebruikt, zijn er geen achtergelaten wegwerpbekers meer op de vloer.

De som van individuele acties leidt tot een wereldwijde gedragsverandering.

De introductie van herbruikbare bekers tijdens een evenement heeft consumenten van aluminium blikjes of kartonnen borden ertoe aangezet hun afval regelmatiger in de prullenbak te gooien.

Beetje bij beetje verandert daarom de uitstraling van een evenement. Reinheid verhoogt daarom de aantrekkelijkheid van een locatie of  evenement.

Bovendien heeft de aanbetaling van € 1 voor een herbruikbare beker een symbolische waarde, die van de fabricagekosten van een beker, en weerspiegelt hij ook de ecologische voetafdruk die hij genereert op het moment van productie.

Maar in tegenstelling tot de wegwerpbeker, kan de herbruikbare beker minstens 400 keer worden gebruikt. Het aanleggen van een aanbetaling betrekt daarom elke gebruiker bij individuele verantwoordelijkheid.

In feite wordt de herbruikbare beker niet meer achtergelaten, hij wordt hergebruikt.

Daarna, bij zowel particulieren als bedrijven vinden deze herbruikbare bekers een tweede leven. Ze worden gebruikt door kinderen, zonder het risico te lopen ze te breken. Volwassenen hergebruiken ze ook voor vakanties, picknicks, kamperen. Studenten getuigen het voor hun feestavonden te gebruiken. Bedrijven gebruiken deze herbruikbare bekers om wegwerpbekers bij koffiemachines en waterfonteinen te vervangen.

Dit is dus inderdaad een diepgaande mentaliteitsverandering veroorzaakt door een groepseffect.

De herbruikbare beker: een ecologische oplossing

Door duurzaam te zijn, helpen herbruikbare bekers het milieu te beschermen en de productie van afval aan de bron te verminderen.

Herbruikbare bekers kunnen het afvalvolume tijdens een evenement met 80% verminderen.

Gedaan met de tapijten van op de grond gegooide plastic bekers, achtergelaten in de straten of parken, hier komt de tijd van duurzame evenementen, wat een verandering van consumptiemethode en een ecologisch bewustzijn impliceert.

Want zodra er minder wegwerpmateriaal is, zal het publiek zich inspannen om meer te sorteren en hun afval in de prullenbak te gooien.

Dit is een positief effect van de introductie van herbruikbare bekers. Het pand of de locatie blijft schoon en aangenaam. Met dit kleine gebaar dragen gebruikers bij aan het behoud van de omgeving en de landschappen.

Elke herbruikbare beker kan vierhonderd keer worden gewassen en hergebruikt voordat hij wordt gerecycleerd. Gebruik het ‘herbruikbare beker’-systeem om een ​​einde te maken aan de productie van wegwerpbekers om plaats te maken voor duurzame en meer ethische en milieuvriendelijke consumptiemethoden.

De herbruikbare beker
een economische oplossing

Dankzij herbruikbare bekers hebben sommige evenementen vandaag de dag het volume van hun afval met 80% verminderd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft wegwerp een prijs. De schoonmaakkosten, na bijvoorbeeld een festival of een dorpsfeest, zijn gigantisch. Sommige Belgische steden zijn erin geslaagd de schoonmaakkosten met 40% te verminderen, simpelweg door herbruikbare bekers te gebruiken.

Bovendien, dankzij het hergebruik vermindert de constante productie van nieuwe bekers.

Op de middellange en lange termijn vormen herbruikbare bekers belangrijke besparingen.

 

BEEYO (Aktina ASBL)

Rue des cueilleurs, 7
6060 Gilly (België)

Huur en aankoop van herbruikbare plastic bekers in België, Nederland, Frankrijk en Luxemburg